Weboldalunkon a  felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat (sütiket) alkalmazunk. Honlapunk használatával tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Adatkezelési tájékoztató >>>
   

A betegségek nem az égből pottannyak II. rész. Az ájurvéda szépsége

Belme Lajos
2013. 11. 12. 10:30:00
A betegségek nem az égből pottannyak II. rész. Az ájurvéda szépsége Egészen kis dolgok megváltoztatásával komoly betegségek előzhetők meg.

Igen, ezzel zártam az előző írásomat, de szeretném, ha ezt nem felejtené el. Legyen ez egy mottó, ami végigkíséri az olvasottakat.
Sokkal könnyebb egy betegséget kialakulása, azaz megnyilvánulása előtt kezelni. A betegség kialakulásának első és második szintjén egyszerű a dolga.  A harmadik, a túlcsordulás, ami után már nehezebb. Az ájurvéda segítségével Ön saját maga orvosa lehet. Azonban ez az első 3 szintre vonatkozik, amikor a betegség még nem látható. Vannak bizonyos jelek, amiket ha időben észrevesz, még visszafordíthatja a folyamatot.

Hogyan ismerheti fel ezeket a jeleket?
Az első lépés az önvizsgálat. Ez minden betegség gyógyításának kezdete. Egészségtelen életvitele hatásait nem válthatja ki azzal, hogy néha felkeres egy orvost vagy természetgyógyászt. Egy idézet India egyik ősi írásából: “amilyen az ember szándéka, olyanok a tettei, és amilyenek a tettei olyanná válik ő maga”.

A mai rohanó életstílus leginkább a vata energiáját növeli a testben. A gyorsan bedobott falatok, a mikróban újramelegített ételek, a sok utazás, a TV, a számítógép, a mobiltelefon által kibocsátott hullámok, a sok információ és inger ami ér bennünket nap mint nap.  Ezek mind a vata túlsúlyát okozzák szervezetünkben. Ennek jelei a fázékonyság és erőtlenség, felfúvódás vagy székrekedés, lehangoltság és álmatlanság.

A teljesítménykényszer, a stressz, a dohányzás és az alkohol a pitát növelik. Például nem eszünk, amikor itt az ideje, mert épp egy fontos elintézendő dolgunk van. A megnövekedett emésztő tűz ekkor a gyomor nyálkahártyáját fogja megtámadni. Ebből pedig gyomorfekély is kialakulhat. A megnövekedett pitta jelei sárgás bőr és szemfehérje, sárga vizelet, égető érzés a gyomorban, hasmenés.

Életvitelét lehetetlen teljesen megváltoztatni. Azonban, ha tisztában van azokkal a gyógyeljárásokkal, melyekkel ellensúlyozhatja szervezetére kifejtett hatásait, akkor kellemetlen betegségeket előzhet meg.

Hogyan kezdjen hozzá?
A következőkben pontokba szedtem az ájurvédikus életmód főbb részeit. Érdemes ezekből minél többet magáévá tennie. Lehet, hogy most azt gondolja, ez nem a mi kultúránk. Azonban itt nem Indiáról van szó, hanem arról, hogy bizonyos törvényszerűségek szerint működik a testünk. Ezek energiák, melyek befolyásolják szerveink működését, és még hangulatunk alakulását is.

1. Mit egyen?
A helyes táplálkozás a legfontosabb gyógymód, hiszen abból épül fel a teste amit megeszik. A fűszerezés is nagyon fontos, mert feléleszti az emésztés tüzét, és finom szinten is táplál. Elsődlegesen a friss vegetáriánus ételek javasoltak, nem csak a test, hanem az elme tisztasága miatt is. Azonban a testalkattól függően más és más ételek ajánlottak az ájurvéda szerint. Ami jó Önnek, kifejezetten káros lehet másnak.

2. Miért fontos a masszázs és az illatok?
Az érintés már önmagában is gyógyít. Az olajjal végzett masszázs pedig nem csak a bőrt táplálja! Rugalmassá teszi az izmokat, és az ízületeket, még a csontokat is erősíti. Egy masszázs még az elmét is megnyugtatja.
TIPP! A rendszeres szezámolajos talpmasszázs remekül ellensúlyozza a rohanó életvitel miatt megnövekedett vatát.
Az illóolajok és illataik életünk fontos részét képezik. Tisztítják a levegőt, az aurát, és megnyitják a finomabb önvalónkat. Az illóolajok a dosákra közvetlenül is hatnak. Erről a későbbiekben részletesen fogok írni.

3. A színek és ásványok szerepe
A megfelelő színek harmonizálják érzéseinket és ezáltal tudatunkat, de még a testi energiákat is. A kövek is hasonlóan működnek.

4. A helyes életmód
Az Ön testének is szüksége van megfelelő táplálékra, pihenésre, mozgásra, napfényre és természetes környezetre. Az ájurvéda egy harmonikus életstílust javasol. Ezt tiszta, vagy szattvikus életmódnak nevezi. Mikor beszélhetünk harmóniáról? És itt ne csak önmagára gondoljon! Ha életvitelével nem okoz kárt másoknak! Mi magunk nem élhetünk harmóniában, ha életmódunkkal szenvedést okozunk más embereknek vagy élőlényeknek. Egyetért? Cáfolja?  Ön mit gondol erről?

5. Életünk lelki oldalának felismerése
Mindegy, hogy milyen módon, csak foglalkozzon a lelkével is. Ehhez először valahogy le kell csendesíteni az elmét, mely sokszor igen zaklatottá válik. Erre a jóga és a meditáció ad megoldást, melynek számtalan irányzata létezik.
A pénz és a karrier nem cél az indiai tanítások szerint sem. Az élet többről szól, mint kötelességről, tulajdonról és vágyakról. Egy magasabb motiváció valódi értelmet ad életének.

Ingyenes szállítás!

 

 

Ingyenes szállítás 10e Ft felett!
           
Részletek itt >>>

Aroma-tanfolyam alapfokon