Barion Pixel
Weboldalunkon a  felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat (sütiket) alkalmazunk. Honlapunk használatával tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Adatkezelési tájékoztató >>>
Kiemelt ajánlatok

Lelki és idegi problémák okai és terápiái

2022. 01. 27. 12:15:00 Belme Lajos

 

A különböző idegi problémák, többek között az álmatlanság, az állandó szorongás, a pattanásig feszült idegrendszer, a depresszió manapság szinte járvány szerűen terjed. Ráadásul az év elején, januárban és februárban éri el a tetőfokát.

Ahhoz, hogy hatékonyan tudjuk kezelni, szükséges tudnunk az okait lelki vagy idegi betegségeinknek. Természetesen sok különböző egyéni okai is lehetnek ezeknek a problémáknak, de ha mélyebben belegondolunk, akkor szinte mindegyik a mai életmódra vezethető vissza. 
Élénkségünket szórakozással, a médiával (TV, FB, Instagram, YouTube ...), ezenkívül kávéval, energia italokkal biztosítjuk. Ha eltűnnek ezek az ingerforrások, akkor elfog bennünket a depresszió. A másik fő oka a depressziónak a magányos vagy elszigetelt életmódunk. Ha ezt a legyengült idegi állapotunkat bármilyen egyéni gond vagy sérelem éri, akkor az már csak utolsó csepp a pohárban.

A téli időjárás, a hideg és a korai sötétedés extrém módon felerősíti ezt a jelenséget. A természet próbál rákényszeríteni bennünket, hogy a belső melegséget keressük, azaz foglalkozzunk többet lelki önmagunkkal. A mesterségesen felpörgetett énünk azonban nagyon nem tud azonosulni ezzel a hangulattal sokáig. Még decemberben úgy ahogy elfogadjuk az elcsendesülést a karácsony miatt, de ez csak néhány nap. Így aztán törvényszerű, hogy idegi problémák jelentkeznek szinte mindenkinél. Valakinél enyhébben, szorongás, álmatlanság, fejfájás vagy enyhe depresszió formájában. Másoknál viszont súlyosabbak is lehetnek a tünetek, mély depresszió, reszketés, epilepszia, Parkinson-kór, sclerosis multiplex formájában. Ezen betegségekkel szemben sajnos tehetetlen a nyugati orvostudomány.

Mit tud tenni az ájurvéda zaklatott idegi állapotunkkal?

Attól függetlenül, hogy ezek az idegi, lelki problémák a modern korral járnak az ájurvéda ősi, gyógyító módszerei rendkívül hatékonyak a legtöbb esetben.
Az ájurvéda úgy tartja, hogy ezeket a zavarokat az okozza, hogy a prána, az idegi energia áramlása akadályozott. Az idegi energia szabályozója a vata, azaz a levegős testnedv, így a vata zavarai biztos, hogy zavart fognak okozni az idegrendszerben is. Azonban az idegi energia áramlását az emésztés elégtelensége is blokkolhatja, de a magas pitta vagy kapha túlbillenés úgyszintén. Tehát az ok okozat mindkét irányba működik. A beteg test idegi, lelki problémákhoz vezet, és a lelki problémák előbb vagy utóbb szervi gondokat fognak okozni. Ebből természetesen az is logikusan következik, hogy az idegi vagy lelki betegségeket a testi szervek szintjén, és a finomabb energiák szintjén egyaránt gyógyíthatjuk. Az ájurvéda gyógykezeléseinek aranyszabálya, hogy a lelki tényezők nagyobb súlyúak, mint a testiek. Ezt azt is jelenti, hogy hatástalan lesz a kezelés, ha a beteg például túlságosan zaklatott vagy negatív a hozzáállása. 

Ezután az általános információk után lássuk,hogy milyen gyógyító módszereket javasol az ájurvéda.

Az idegrendszer általános kezelése
Elsődleges feladat a vata csökkentése, mivel ennek a testnedvnek a kilengése áll minden idegi működés hátterében. Vata csökkentő diéta és vata csökkentő gyógynövények szedése javasolt. Nehéz földelő ételek, teljes gabonából, gyökérzöldségekből, kerülve a serkentő hatású gyógynövényeket (ginzeng) beleértve a kávét, teát is.
Az idegeket a bőrön keresztül is táplálhatjuk. Így a mandula vagy a szezám olaj masszázsolajként való használata különösen fontos. Ezenkívül tehetünk 1-2 csepp szantál olajat a homlokra, ez idegnyugtatóként hat. Valamint mirha olajat a halántékra, ez pedig az idegi működést serkenti, hogy ha az idegi működés blokkolása okozza a betegséget.
Különböző fűszerek is segítenek a blokkolt idegrendszernek. A kálmos megindítja az ingerület áramlását. A bazsalikom pedig kitisztítja az agyat és az idegeket. A kurkuma, a babér, a menta, és a gotu kola szintén tisztítja az idegrendszert. 


Az idegrendszer gyógyítása jógával
A jóga különösen kedvező hatású az idegek állapotára nézve. A gyakorlatokkal kombinált légzés lehetővé teszi, hogy a prána, idegi energia szabadon áramoljon. A mantrák (pld az OM), a meditáció önmagában is hatásosan nyugtatja az idegrendszert.

Az álmatlanság és kezelése
Az álmatlanság az idegi kimerültség tipikus tünete, mely idegességgel, szorongással, összevissza gondolatokkal és túlérzékenységgel jár. Ezek jellegzetes vata panaszok.
Kezelésük alapvetően a fentebb leírt vata csökkentő diétával kezdődhet. 
Ezenkívül este már ne erőltessük az agyunkat, és ne nézzünk izgalmas filmeket. Álljunk át a korai (max 11 órai) lefekvésre és a korai (legkésőbb 6-kor) kelésre. Kenjünk meleg szezám olajat a lábfejünkre, homlokunkra vagy akár az egész testre, majd zuhanyozzunk le meleg vízzel. Jógázhatunk. de az intenzív testedzést kerüljük. Figyeljünk a légzésünkre, szívünkre ezzel engedjük el tudatosan a bennünk levő feszültségeket.
Az ájurvéda legfontosabb álmatlanság elleni gyógynövényei a jatamansi, a szerecsendió, macskagyökér és az ashwagandha.

Valakinél előfordulhat, hogy az álmatlanság szenvedélyes érzésekkel jár. Dühvel, gyűlölettel vagy nehezteléssel. Ez a pitta jellegű álmatlanság, mely esetén étrendünkben kerüljük a csípős, élénkítő fűszereket, ne vigyük túlzásba a savanyúságokat. Ebben az esetben a legjobb fűszerek a gotu-kola, jatamansi, satavari és a bhringa-radzsa lefekvés előtt. Kenhetünk a homlokunkra szantál olajat, fejünkre bhringa-radzsa olajat. Vigyázat a macskagyökér ebben az esetben ront a helyzeten.

A depresszió és kezelése
Sajnos rendkívül sokan antidepresszánsokon élnek. Azonban léteznek természetes gyógymódok is.
A depresszó általában alacsony energiaszintre és gyenge immunrendszerre utal. A kapha testalkatúak hajlamosak leginkább a depresszióra, de ne gondoljuk, hogy a vaták és a pitták nem ismerik a depressziót.

A depressziót nehéz kezelni, mert a beteg nem hajlandó vagy képtelen a pozitív terápiák elvégzésére. A kezelés első számú alapelve ezért a beteg élet iránti lelkesedésének felkeltése. Ehhez érdemes könnyű és ingergazdag étkezést választani, hogy visszaállítsuk az ízérzékelést és az étvágyat. Az étvágytalanság már maga lehet depresszióra utaló tünet. Használjunk gyömbért, kardamont, bazsalikomot, melyek megnyitják a szívet és az elmét. Sétáljunk a természetben és fogadjuk be az erdő, a patakok, a hegyek-dombok, és a természetes fény pozitív energiáit. Lélegezzük be lassan, mélyen a friss levegőt. Természetesen figyelve a helyes rekeszlégzésre. Egy kis testmozgás sem árt a természetben. Aromaterápiában a kámfor, az eukaliptusz és a frangipani élénkítő illatai a megfelelőek. Színterápiában a meleg színeket (sárga, narancs, arany) hangsúlyozzuk. Teának a kálmos legjobb depresszióra, de tulaszi, a menta és a zsálya is hatásos.

Kapha típusú depresszió
Kerüljük az édes,sós, nehéz és zsíros ételeket. Kora reggel és késő este már ne együnk. Ne aludjunk napfelkelte után, és napközben sem. Az étkezésben bátran használjuk a cayenne borsot, kardamont, szegfűszeget, kálmost. Ezek élénkítenek, de ugyanakkor idegnyugtatóak is. A mirha olaj megnyitja a test csatornáit, így felpezsdíti a vérkeringést.

Pitta típusú depresszió
Kerüljük a zsíros, olajos, nehéz ételeket. Zöldséget, salátákat, csírákat viszont bátran. Gotu kola (mint hűsítő idegnyugtató) szedése enyhe élénkítőkkel (kurkuma, koriander, menta) javasolt.

Váta típusú depresszió
Minél több időt töltsünk családtagjainkkal és barátainkkal. Ebédeljünk vagy vacsorázzunk velük együtt. Az erősítő fűszerek (ashwagandha, satavari) mellett szedjünk idegnyugtatókat (kálmos, zsálya stb.). Az olajos masszázs sokat segít. Kenjünk a fejünkre is egy kis szezám olajat elalvás előtt. Végezzünk testmozgást, de pihenjük is ki magunkat alaposan.

 

Forrás:
Dr. David Frawley: Ájurvédikus gyógyítás - Teljes körű kalauz

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Ájurvéda Életmód
blog comments powered by Disqus