Barion Pixel
Weboldalunkon a  felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat (sütiket) alkalmazunk. Honlapunk használatával tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Adatkezelési tájékoztató >>>
Kiemelt ajánlatok

Felkészült az időjárási frontokra?

2021. 04. 19. 11:14:00 Belme Lajos

 

Talán már Ön is tapasztalta, hogy néha ok nélkül kedvetlené vagy ingerlékennyé válik?
Fejfájás és alvászavar gyötri?
Lelassul, és depressziós hangulat kerülgeti?


Ezek bizony az időjárási frontok hatásai is lehetnek! Sajnos az emberek többségét meggyötri, hogy egyik nap verőfényes napsütés, másnap pedig csontig ható hideg szél fogadja. Az időjárás szélsőséges változása ellen sajnos nem tehetünk sokat. Magunkban kereshetjük a frontérzékenységünk okát.

Melegfront esetén csökken a légköri nyomás, és ezáltal a szervezetünk vérnyomása is. Ekkor általában levertség, fejfájás és alvászavar jelentkezhet, valamint csökken a koncentráció.

Hidegfront esetén nő a légkör nyomása. Ekkor az előző problémák mellé még ízületi és migrénes fájdalmak, valamint mellkasi panaszok is társulhatnak.

Mit tudunk tenni?

A frontérzékenység nagy valószínűséggel a kényelmes életmódnak köszönhető. Gyakran ülünk a meleg szobában, keveset mozgunk, tehát egyre városiasabb életet élünk.

Minél gyakrabban tesszük ki szervezetünket váltakozó hőingernek, annál inkább nem fogja megviselni az időjárás hirtelen változása. Általánosan segíthet, ha sokat vagyunk a szabad levegőn, mozgunk és rendszeresen járunk masszázsra. Természetesen egységes recept nincs. Mindenkinek meg kell figyelnie önmagát, hogy a melegre vagy a hidegre érzékeny.

Hidegfront ellen

Ha úgy látjuk, hogy szervezetünk a közelgő hidegre érzékeny, és szapora szívverést, mellkasi szorító érzést és fejfájást tapasztalunk, akkor segíthet a rendszeres szaunázás és az illatos masszázs. Amennyiben reumatikus fájdalmak is előjönnek, akkor egy rozmaring- és szegfűszegolajos masszázs enyhülést adhat.

Melegfront ellen

Ha azt tapasztalja, hogy levert, fáj a feje és rosszul alszik, akkor segíthet a következő illóolajokkal végzett hideg vizes borogatás:

  •     levendulaolaj 3 csepp
  •     citromfű olaj 4 csepp
  •     muskotályzsálya olaj 2 csepp.

Erős fejfájás esetén enyhülést ad a borsmenta olaja. Egy-két cseppjét tegyük zsebkendőre, majd dörzsöljük be vele a halántékot és a tarkót.

Alvászavar esetén a levendula és a citromfű segíthet. Masszázsolaj készítéséhez használhatjuk lefekvés előtt, illetve a szárított gyógynövényből teát is készíthetünk.

  

blog comments powered by Disqus