Weboldalunkon a  felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat (sütiket) alkalmazunk. Honlapunk használatával tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Adatkezelési tájékoztató >>>
   

A betegségek nem az égből pottyannak...

Belme Lajos
2013. 09. 23. 14:00:00
A betegségek nem az égből pottyannak... „ A betegségek nem az égből pottyannak, hanem mindazoknak az apró bűnöknek az eredményei, melyeket nap, mint nap elkövetünk.”    (Hippokratész)

Most nem ezekről az apró bűnökről lesz szó, hanem arról az érdekes folyamatról, hogy hogyan fejlődik ki a szervezetünkben egy betegség. Ennek lépései megdöbbentően logikusak és egyszerűek.

A betegség kialakulása az ájurvéda alapján!

Nincs olyan dolog, hogy hírtelen szívinfarktus. A nyugati orvostudomány nem nagyon foglalkozik a betegségek mélyebb okaival. Míg az ájurvéda alaptanítása, hogy egy betegség nem jelenik meg csak úgy a semmiből. Hosszú évek kiegyensúlyozatlan állapota, és a pici problémák elhanyagolása vezet el végül egy súlyos betegséghez.

A testünk, szerveink mögött finom erők vannak, melyek befolyásolják azok működését. Ezek a dósák: váta, pitta és kapha. Kapha a víz energiáját képviseli. Húsunk és váladékaink alkotója. A pitta a tűz energiája. Átalakítja a testünkben levő anyagokat (pld. az emésztés). Váta a levegő energiáját képviseli, mely mozgatja a másik két energiát. Emiatt a váta az elsődleges életerő. Zavara sokkal súlyosabb problémát okoz, mint ha a másik két dósa egyensúlya borul fel.

Hol vannak ezek a finom erők?
Mindegyik dósának megvan a saját helye a testben. A váta fő székhelye a vastagbél és a csontok. A pittáé a vékonybél és a máj. A kapha központja a gyomor és a tüdő. Ezeken kívül más helyen is jelen vannak a testben, de ezek az elsődleges helyük.

Bevezetésként talán ennyi elég lesz, hogy érthetőek legyenek a továbbiak.

Akkor nézzük, hogy mi a betegség kialakulásának 6 szintje:

1. Felhalmozódásnak nevezzük a betegség első szintjét. Ekkor a dósák bizonyos okok miatt növekedésnek indulnak. Ilyen ok lehet az évszakváltozás, étrend, életmód, és az érzelmek is. A váta a vastagbélben halmozódik fel, bélgázt és székrekedést idézve elő. Ennek olyan pici oka is lehet, hogy nem változtatunk a táplálkozásunkon a tél közeledtével. A pitta a vékonybélben gyülemlik, és lázat, savasodást okoz. A kapha pedig a gyomorban nő, és tunyaságot, sápadtságot idéz elő.

2. Súlyosbodás, mely alatt a dósák tovább növekednek a saját helyükön. A tünetek fokozódnak. A megnövekedett váta komolyabb székrekedést, puffadást és alhasi görcsöket okoz. A pitta égető alhasi fájdalmat, és savas felböfögést. A tovább növekvő kapha pedig emésztési nehézséggel, hányingerrel, és túlalvással jár.

3. A túlcsordulás következtében a dósák kénytelenek továbbáramlani a test többi részébe, ahol zavarokat okoznak. Ekkor már nehezebb megtalálni a probléma eredetét. Ezenkívül a tünetek rosszabbodása tapasztalható az eddig érintett fő helyeken. A vata ízületi fájdalmat, merevséget okoz, és a bőr is kiszárad. A pitta hasmenést, epét okoz és gyulladásos betegségek jelentkeznek (kötőhártya-, fogíny-, bőrgyulladás). A kapha köhögést, nyálkatermelődést, asztmát okoz, és az ízületek megduzzadnak.

4. Az áthelyeződés szakaszában a túlcsordult dósa egy adott testrészbe költözik, ott állandósul, és ezentúl egyre súlyosabb problémákat okoz.  Ez a testrész lehet az, melyikkel a dósa leginkább kapcsolatban van, de bármely más legyengült testrész is lehet.

5. A megnyilvánulás állapota, amikor is a betegség már egyértelműen beazonosítható. A kezelés nehéz, mert ez eredeti ok nehezen megállapítható a dósa vándorlása miatt.

6. Megbontás szintje, amikor már a betegség megbontja az egészséget. A gyógyulás komolyabb erőfeszítést, és időt igényel.

Érdemes elgondolkozni ezen, mert ha megértjük ezt a folyamatot, akkor önmagunk orvosai lehetünk, és a betegségeket gyökerénél fogva szüntethetjük meg. Egészen kis dolgok megváltoztatásával harmonikus életet élhetünk, és komoly betegségeket előzhetünk meg. Ebben rejlik az ájurvéda szépsége.

Amennyiben érdekli a folytatás, kérem jelezze ...

Ingyenes szállítás!

 

 

Ingyenes szállítás 10e Ft felett!
           
Részletek itt >>>

Aroma-tanfolyam alapfokon