Weboldalunkon a  felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat (sütiket) alkalmazunk. Honlapunk használatával tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Adatkezelési tájékoztató >>>
Termékek Menü
+36302152177

Illatosítson vegyszerek nélkül

Belme Lajos
2015. 02. 02. 17:07:00
Illatosítson vegyszerek nélkül Egy 2005-ös európai kutatás szerint, több mérgező anyag kerül a tüdőnkbe légfrissítővel illatosított lakásunkban, mint a forgalmas utcán. Légfrissítők, dezodorok, illatos zsebkendők és WC papírok, mosószerek, öblítők, kozmetikumok és parfümök végtelen illatválasztékban! Mindezekben egyetlen egy közös dolog van. Hogy illatuk vegyi úton lett előállítva. Önt is zavarja mostanra már ez a rengeteg szintetikus illat?

A természetes illatok varázsa azonban érezhetően jót tesz a léleknek. Örömmel töltenek el, és javítanak a hangulaton. A harmatos jácintok és nárciszok bódító illatára téli búskomorságunk végleg eltűnik. Ma már tudjuk, hogy miként hatnak az illatok érzelmeinkre, hogyan befolyásolják közérzetünket, és miként ébresztik fel a múlt emlékeit. Az illóolajok megfelelő használatával jó hangulatot, romantikát vagy akár egy kis nosztalgiát idézhetünk elő.

Tényleg így van ez? Sajnos nem mindig.

Az illatok megtapasztalásához kicsit le kell lassítanunk. Meg kell tudni állni, és rácsodálkozni egy virágra, egy levendulabokorra a kertben, vagy akár egy fűszálra. Ez nem is olyan egyszerű dolog!
A mindennapok küzdelmeiben nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is távol kerültünk a természettől.
Nincs idő örülni egy illatos virágnak, egy zöldellő növénynek, vagy egy csörgedező pataknak.
Egy mesterséges világ vesz körül bennünket mesterséges illatokkal.
Ha megtanulunk újra „lehajolni” a természet adta örömökért, akkor közelebb kerülhetünk újra a természethez és ezáltal önmagunkhoz is.

Mérgező illatok!

A fejlett technika jóvoltából, az illatokat ma már szintetikus úton állítják elő. Nincs szükség most már valódi rózsára, jázminra vagy levendulára … . A vegyi üzemekben bármilyen illatot meg lehet csinálni. Elő tudják állítani akár a nedves föld, a friss eső vagy akár az új autó illatát.

Azonban Ön is volt már talán úgy, hogy a fejfájás kerülgette, émelygett és szinte rosszul lett, amikor parfümöt kellett választania? A vegyileg előállított, erős illatanyagok nem tesznek jót az egészségünknek. Szervezetünkbe jutva hosszú távon felhalmozódnak, és megzavarják immunrendszerünket. Ez sok esetben különböző allergiában nyilvánul meg: bőrérzékenység, pollen vagy étel allergia, asztma…

Mik okozzák ezt?
Ftalátok, formaldehid, benzol, acetaldehid, glikol éterek, toluén … Végtelen sok vegyi anyag, melyek az orron és a bőrön keresztül bekerülnek a vérbe!

Ma már mindent illatosítunk. Ruhánkat, lakásunkat, autónkat, bőrünket, …. Tényleg szükségünk van minderre?

Engem a fejfájás kerülget, amikor elmegyek egy parfümbolt előtt. Ha be kell mennem valami miatt egy ilyen boltba, néhány perc után csak friss levegőre vágyom. Garantált, hogy ezután kínzó fejfájás fog kísérni egész nap. Általában nagy ívben elkerülöm az ilyen helyeket. A lakásból, az autóból ki vannak tiltva a mesterséges illatosítók, mert szerintem sokkal több kárt okoznak. Természetes megoldásokat választok inkább az illatosításra is, melyek kíméletesek és megóvják egészségünket. Ezek általában drágábbak, de az illatoknál nagyon igaz a mondás: „A kevesebb néha több!”

Hogyan illatosítson természetesen?

1. A potpourriban (illat-tál) az a jó, hogy a szárított szirmok sokáig megőrzik színüket és illatukat. Egy szép tálba kiöntve igazán természetes légfrissítő, mely még a szemet is gyönyörködteti. A készen kapható potpourrik között, azonban nagyon ritka a valóban természetes. A sok helyen kapható úgynevezett potpourrik festett  és szintetikus illóolajokkal kezelt „faforgácsok”. Lélekemelő hatásuk egyáltalán nincs! A legjobb, ha mi magunk készítjük el.

2. Illóolajokkal nagyon hatékonyan és egyszerűen lehet illatosítani. Nagy előnyük, hogy széleskörűen és egyszerűen használhatóak. Azonban csak a 100% természetes illóolaj jöhet szóba. Az illatolajok („fragrance”, „perfume”) és a szintetikus illóolajok csak mérgező utánzatok.

3. Füstölőket is egyre többen használnak. Itt is meg kell különböztetni a természetes alapút a mesterségestől.

4. Natúr parfümök, melyek kizárólag természetes növényi kivonatokat tartalmaznak.
A mai parfümök szinte elenyésző mennyiségben tartalmaznak igazi, természetes illóolajokat. Régebben az illatszerek készítői kitüntetésnek érezték, hogy a természet tiszta esszenciáival dolgozhatnak. Ezekről azt tartották, hogy energiával töltenek fel és a lélekre is gyógyító hatással rendelkeznek. Sajnos a természetes anyagok iránti tisztelet csökkent a mai parfümiparban, így termékekben nyoma sincs a természet erejének.

Tartalomhoz tartozó címkék: Aromaterápia
blog comments powered by Disqus