Barion Pixel
Weboldalunkon a  felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat (sütiket) alkalmazunk. Honlapunk használatával tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Adatkezelési tájékoztató >>>
Termékek Menü
+36302152177

Illóolajak belsőleg ...

Belme Lajos
2018. 01. 20. 19:37:00

 

Egyre többen kérdezik, hogy bizonyos illóolajat lehet-e használni belsőleg.

Sajnos nem olyan egyszerű a válasz. Igennel vagy nemmel semmiképp nem lehet elintézni.
Emiatt inkább úgy döntöttem, hogy cikkbe foglalom a fontosabb infókat ezzel kapcsolatban.

Az első és legfontosabb, amit tudni érdemes az illóolajok belső használatáról:

Jelenleg Magyarországon nem engedélyezett az illóolajok belső használata.
Ez független az illóolaj minőségétől.
A francia aromaterápiában használnak illóolajat belsőleg.
Franciaországban ez engedélyezett, és ott nagy hagyománya is van.
Ebből természetesen az következik, ha mégis úgy dönt valaki Magyarországon, hogy belsőleg használ egy illóolajat, akkor azt csak saját felelősségre teheti. Még akkor is ha képzett természetgyógyász vagy aromaterapeuta javasolta.

A saját magunk által inspirált belső használattól pedig egyértelműen óva intenék mindenkit!

Megjegyzés! Érdekesség! 
Az illóolajok felhasználásában az élelmiszer iparnak több, mint 50%-os része van!
Elsősorban ízfokozóknak használják az illóolajokat. Sajnos azonban ezek az illóolajok sok esetben szintetikus úton előállított vegyületek. Tehát legjobb elkerülni ...
Amennyiben "természetes aroma"-ként látjuk a termék dobozán, akkor nyugodtabbak lehetünk.


Érvek és ellenérvek az illóolajok belső felhasználása mellett vagy ellen

Amikor kérdezik tőlem, hogy lehet-e egy adott illóolajat enni vagy inni, akkor én mindig visszakérdezek, hogy miért szeretné. 
Mi ennek az oka?

  • Egyrészt azért, mert veszélyes.
    Az illóolaj rendkívül tömény. Nagyon könnyű túladagolni.
    Ekkor pedig sokkal többet árthatunk vele ...
  • Másrészt NEM a leghatékonyabb módja az illóolajok használatának a belső fogyasztásuk.

Én személy szerint emiatt nem javaslom az illóolajok belső fogyasztását.
Sokkal jobb és veszélytelenebb módokon is lehet használni az illóolajokat.

Ennek megértéséhez érdemes elolvasni az alábbiakat. Próbáltam egyszerűen fogalmazni ...
Leírom, hogy mi történik a testben, ha különböző módokon használjuk az illóolajokat. 


Hogyan és miért hatnak az illóolajok a testre?


I. fázis
Az illóolaj áthatol a hámszöveten. Hámszövet a bőr, az orrüregben levő szaglóhám, a tüdő szövetei, valamint a gyomor és a bél szövetei.
Tehát ha a bőrre kenjük az illóolajat (hígítani szükséges zsíros olajjal), akkor a bőrszövetbe kerül az első fázisban. Ha belélegezzük, akkor az orr és a  tüdő szövetei az első érintkezési réteg. Ha lenyeljük, akkor a gyomor és a bél szövetein keresztül szívódik fel az illóolaj. Ezek tehát az elsődleges érintkezési szövetek.

II. fázis
Amint az illóolaj áthatol az első érintkezési szöveteken, akkor eljut a véráramba és aztán a nyirok rendszer csatornáiba. Tehát a keringés által eljut minden szervhez, és szövethez, melyek a számukra szükséges mennyiséget veszik magukhoz az illóolajokból. Ilyen módon hat minden szervre az illóolaj áldásos hatása. Persze semmi sem marad a vérben hosszú ideig, főleg nem az illóolaj. Az illóolajok illó természetük miatt is 48 órán belül elhagyják a testet.

III. fázis
Az utolsó fázis a kiválasztás folyamata. Az illóolaj néhány összetevőjét a tüdő választja ki a véráramból és így távozik a kilégzéssel. Ezt akár magunk is megtapasztalhatjuk. Egy eukaliptuszos masszázs után 20 percen belül a leheletünk is eukaliptusz illatú lesz ...
Más illóolajok összetevőit (pld. a boróka) a vesék szűrik ki a véráramból. Így jut el a húgyutakhoz, melyre kifejti jótékony hatását, majd távozik a testből.  Vannak olyan illóolajok, melyek a vérből a faggyúmirigyek felé haladnak, tehát a bőr felé, melyen távoznak. Így a bőr védelmi sav-köpeny részévé válnak.


Vajon melyik az az út, felhasználási mód, melyen keresztül a leghatékonyabbak az illóolajok?

Az illóolajok leghatékonyabban a szaglószerven, azaz az orron keresztül fejtik ki hatásaikat. 

Miért? Két okból is.

Egyrészt az orrban található a szaglóideg, mely közvetlen kapcsolatban van az agyunkkal, annak legősibb részével, a limbikus rendszerrel. A szaglóhám idegsejtjei ez egyetlen pont a testben, ahol a központi idegrendszer közvetlen kapcsolatban van a külvilággal. Az agynak ezen része felelős az érzelmekért, a vágyakért, az étvágyért . Ezenkívül az emlékek feldolgozása, "megemésztése" is itt játszódik. 
Ezenkívül az orron át a tüdőbe is eljut az illóolaj, majd onnan a véráramba. A véráramon keresztül pedig eljut szinte minden szervhez.
Emiatt tartják a legfontosabbnak az orron át történő használatot. 

A következő mód a hatékonyság tekintetében a bőrön át történő használat. Tehát az illóolaj masszázsolajban, kencében, fürdővízben vagy borogatásban történő felhasználása. 
A bőrön át szinte perceken belül a véráramba és a nyirokrendszerbe jut az illóolaj. A vér és a nyirok keringés segítségével pedig eljut minden szervhez.
Így teljesen felesleges a szájon át történő használat, azaz az illóolaj lenyelése. Ha lenyeljük az illóolajat, akkor a gyomron és a májon át jut a vérbe. Tehát egy elég nagy kerülőúton. Ráadásul a máj kiszűrheti a hatóanyagok nagy részét.

Nagyon ritka eseteben szükséges az, hogy a gyomorba kerüljön az illóolaj. Ilyen eset lehet például az akut gyomor és bél problémák, betegségek. Ebben az esetben az ájurvéda is ajánlja a borsmenta olajat, mely oldja a bélgörcsöt és szabályozza az emésztést. Még egyszer hangsúlyozva, Magyarországon ez csak saját felelősségre történhet.

Tartalomhoz tartozó címkék: Aromaterápia illóolajok használata
blog comments powered by Disqus