Weboldalunkon a  felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat (sütiket) alkalmazunk. Honlapunk használatával tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Adatkezelési tájékoztató >>>
   

Mi az az 3 étel, ami erősíti immunrendszerünket?

Belme Lajos
2013. 03. 09. 11:00:00
Mi az az 3 étel, ami erősíti immunrendszerünket? Immunerősítés SOS! 3. rész Ha a megerősödés a célunk, akkor ezeket az ételeket semmiképp sem érdemes kihagyni táplálkozásunkból.

Különlegesen fontosak, de nem azért mert sok vitamint vagy nyomelemet tartalmaznak. Sőt még azért sem, mert magas a tápértékük. Az immunrendszer erőssége nem a vitaminokon múlik. Egy finom energia irányítja testünk védekező rendszerét, ahogy ezt már az előző részekből kiderült. Létezik 3 étel, mely az ájurvéda szerint különleges hatással van erre az energiára.

 

Melyik az a 3 kihagyhatatlan étel?

1) Méz. Mindennap egy kanálnyi megőrzi az egészséget.

 • Könnyen emészthető és hamar kifejti hatását
 • Csökkenti a felesleges nedveket (kapha) a testben
 • Tisztítja a testet és növeli az intelligenciát
 • Testsúlycsökkentő, ha langyos vízzel fogyasztjuk

FONTOS: Legalább fél évnél régebbi legyen, mert ekkor hatékonyabb. A mézet ne hevítsük és forró teába se tegyük, mert elveszti értékes hatóanyagait és mérgezővé válik.

2) Tej. Élet, erő, egészség.

 • Fiatalítja a testet és a szellemet
 • Tápláló és erősítő
 • Erősíti az idegrendszert és növeli az intelligenciát
 • Növeli a termékenységet
 • Eltávolítja a mérgeket
 • Váladékképződéses betegség esetén el kell hagyni egy időre
 •  Az ájurvéda elsődlegesen a tehéntejet javasolja. Ha valaki erre allergiás, kecsketejjel helyettesítheti.

FONTOS:

 • Jobb, ha külön isszuk, mert nem párosítható sok más élelmiszerrel.
 • A tejnek frissnek kell lennie (max. 24 óra) és csak melegen szabad fogyasztani kis vízzel hígítva. Így szinte azonnal felszívódik és kimossa a mérgeket a szervezetből.
 • A bolti tejből hiányzik tápértéke jelentős része, nehezen emészthető és erős nyálkatermelést okoz a pasztörizálás következtében.

3) Tisztított vaj (ghí)

 • Erősíti az emésztő tüzet (agni)
 • Tápláló és erősítő
 • Méregtelenítő
 • Fiatalító hatású
 • Növeli az intelligenciát és ez emlékezőképességet

Hűtés nélkül is szinte korlátlan ideig eltartható. Sőt minél régebbi annál jobb a terápiás, gyógyító hatása. Használhatjuk főzésnél olaj helyett. Ha érdekli, elküldöm Önnek, hogyan kell otthon elkészíteni!

Ezek tehát növelik az életenergiát, az odzsaszt, sőt még az idegrendszerünket is kedvezően befolyásolják. Mindenki számára egészségesek és fiatalító ételnek számítanak.

TIPP 1: Minden reggel egy pohár langyos mézes víz!
Méregtelenítő és salaktalanító hatású ital. Télen és tavasszal ajánlott. Súlycsökkentő és vízhajtó hatása is van.

TIPP 2:  Datolya ghível a maximális energiáért!
Nagyon megerősíti az odzsaszt. Kimerült stresszes helyzetben naponta két darabot együnk meg.
Elkészítése: vágjuk ketté a datolyákat és szedjük ki a magját. Datolyánként egy kávéskanál ghít és egy darab szegfűszeget keverjünk össze. Hagyjuk állni egy teljes napig.

Végül az örök dilemma!
Kell-e a hús vagy sem?!

Biztosan feltűnt Önnek is, hogy az ájurvéda nem javasolja a húsételeket. Pedig, a hús kétségtelenül táplál és erősít is. Ki ne ismerné nagyanyáink receptjét! Megfázásra egy nagy tányér, forró tyúkhúsleves!
Vajon miért nem ajánlja mégsem?
Az ájurvédában nem elsődleges szempont a tápérték, a vitamintartalom és a nyomelemek mennyisége. Sokkal fontosabb az, hogy az étel összhangban van-e természetünkkel, és hogyan befolyásolja érzelmeinket és lelki állapotunkat. Az egyik több ezer éves Upanisád szerint az elfogyasztott étel három részre oszlik. Durva részéből lesz a széklet. Középső része alkotja majd a sejtjeinket, finom része pedig az elménket. Tehát amit megeszünk, kihat az érzéseinkre, gondolatainkra is. Ezen érdemes kicsit elgondolkoznunk… A hús vajon elősegíti belső békénket, harmóniánkat? Sajnos nem, mert az erőszak és a félelem energiáit hordozza.
Ez egyféle válasz a kérdésre. Sok más szempont is létezik, de most csak ezt szerettem volna megemlíteni.

Ugyanez az Upanisad még arról is ír, hogy mit igyunk. „Az elfogyasztott víz három részre oszlik. Durva részéből lesz a vizelet. Középső része vérré válik. Finom része alkotja majd az életerőt.” (Csándógja Upanisád VI.4.2.) Ebből a szempontból legjobb a forrásvíz, mivel a csapvíz és a kútvíz állott víznek számít. A csapvizet illetve a kútvizet érdemes felforralni, így könnyebbé válik. Az alkohol, a kávé és az élénkítő italok szintén megzavarják testi energiáinkat, érzéseinket és gondolatainkat.

A következő és egyben utolsó részben a tavaszi méregtelenítésről lesz szó. Ez most időszerű. Ráadásul nélkülözhetetlen életerőnk megújításához és testünk vitalitásának megőrzéséhez. Egy egyszerű és aszkézis nélküli méregtelenítést árulok el Önnek!

ui.: Ne csak olvassa, csinálja is!
Ha csak egy tipp vagy gondolat tűnik hasznosnak, akkor legalább ezt az egyet kezdje el alkalmazni.

Ingyenes szállítás!

 

 

Ingyenes szállítás 10e Ft felett!
           
Részletek itt >>>

Aroma-tanfolyam alapfokon