Weboldalunkon a  felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat (sütiket) alkalmazunk. Honlapunk használatával tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Adatkezelési tájékoztató >>>
   

Vitaminok? Védőoltás?? Mit tehetünk az influenza ellen!

Belme Lajos
2013. 02. 11. 15:00:00
Vitaminok? Védőoltás?? Mit tehetünk az influenza ellen! Immunerősítés SOS! 2. rész Az előző részben megtudtuk, hogy az egyik testi energia irányítja szervezetünk természetes védekező rendszerét. Melyik is? Emlékszik?…

Agni, a prána vagy az odzsasz …?  Igen a legutolsó a helyes.
Akiben sok az odzsasz az erős immunitásra, kiváló fizikai és mentális erőre valamint hosszú és érzelmileg kiegyensúlyozott életre számíthat.  Ha viszont kevés van belőle, akkor kimerültséget és a kedélyállapotunk romlását tapasztalhatjuk, valamint gyakrabban leszünk betegek. Az odzsasz immunrendszerünk mozgató rugója!

Mi gyengíti ezt az energiát?

Mindenki egy adott mennyiségű odzsasszal (immunitással) születik, mely az életkorral fokozatosan csökken. Azonban bizonyos dolgok drasztikus csökkenését is okozhatják: a kábító- és élénkítő szerek, a stressz, a természetellenes és felpörgetett életvitel, bizonyos ételek, a túlhajszolt szexuális élet, de még a túl sok aggodalmaskodás és düh is. Az alacsony odzsasz pedig öregít, sőt ha bizonyos határ alá csökken, akkor krónikus betegségek léphetnek fel. Végül az élet is veszélybe kerülhet.

Hogyan erősíthetjük lecsökkent immunitásunkat és vitalitásunkat?

Az odzsasz megújulását, ezáltal vitalitásunk erősítését két dolog segíti:

  • Pihenés és nyugalom
  • Megfelelő táplálkozás

Kezdjük a táplálkozással. Itt nem csak az a fontos, hogy mit, hanem hogy hogyan eszünk és hogyan készül el az étel. Legjobbak a tápláló és könnyen emészthető ételek, melyek természetes módon kissé édesek: tej, rizs, ghí (tisztított vaj), édes gyümölcsök, gabonafélék, szezámmag, aszalt gyümölcsök, méz, datolya, mandula, narancs, friss gyümölcslevek, kókusz, forrásvíz. Amit leginkább kerüljünk: az alkohol, mely kifejezetten pusztítja életerőnket. Ezen kívül kerüljük a tartósított, mesterséges adalékokkal dúsított és a félkész élelmiszereket, konzerveket.
Soha ne együnk, ha dühösek és feldúltak vagyunk! A sietség és a kapkodás szintén rombolja energiáinkat. Viszont a békés és szeretetteljes légkör segíti emésztésünket.

Honnan tudhatjuk, hogy táplálkozásunk erősíti, vagy esetleg gyengíti immunrendszerünket?

Figyeljük meg magunkat evés után! Ez egy egyszerű próbája annak, hogy helyesen étkezünk-e vagy sem!
Ha tompának és lassúnak érezzük magunkat evés után, akkor tudhatjuk, hogy szervezetünk nem odzsaszt termel, hanem emésztetlen méreganyagokat! Az ájurvéda ezt ámának nevezi, azaz egyszerűen méregnek. A testben levő áma termékeny táptalajt ad a betegségeknek és a vírusoknak.
Ha viszont evés után testünket és lelkünket friss energia járja át, akkor helyesen étkeztünk! A tápanyagokat testünk ilyenkor könnyen odzsasszá, azaz eleven energiává alakítja. Nem kell megkérdeznünk mástól! Mi magunk fogjuk érezni, ha kicsit magunkba tekintünk!

FONTOS! Az ételek fűszerezése nagymértékben hozzájárul a megfelelő immunitáshoz. Gondolta volna, hogy a következő fűszerek nem csak ízletessé teszik az ételt, hanem erősítik Önt a vírusok ellen? Ilyen „csodaszer” a fahéj, gyömbér, bazsalikom, édesgyökér, édeskömény, kardamom, sáfrány, kurkuma, koriander, menta.

Az első részben említettem, hogy az év eleje, a tél a regenerálódásra és a megerősödésre van. Testünk erre fel is készül. Talán Ön is észrevette, hogy télen több alvásra van szüksége és táplálóbb ételeket kíván? Ráadásul kevesebb problémája van az emésztéssel? Ez azért van, mert a gyomorban télen nagyobb „lánggal ég” az agni, az emésztés tüze. Ez a testi energia gondoskodik arról, hogy a táplálék a test szöveteivé váljon.
Ez hét lépésből áll. Az elfogyasztott étel először nyirokrendszerhez és a bőrhöz (1.) majd a vérbe (2.) jut. Ezután izomszövetté (3.), zsírszövetté (4.) majd csontszövetté (ízület 5.) alakul. Utolsó lépésekként csontvelő, idegszövet (6.) majd szaporító sejt, hormon (7.) lesz belőle.
Egy teljes ciklus 30 napig tart, melyet az agni irányít. Ezután a szaporító sejtekből kialakul egy finom életenergia, az odzsasz, mely felfrissíti az egész testünket.

Mit együnk, ami erősít, de nem termel mérgeket?

Az ájurvéda azt javasolja, hogy lehetőleg meleg reggelit fogyasszunk. Ez lehet

  • vajban (még jobb a ghíben) párolt zöldség és frissen készült meleg gabonaétel;
  • tejes reggeli gabonával
  • gyümölcsök, magvak.

Ezeket azért írtam külön, hogy ne keverjük egymással. Amikor tejeset eszünk, ne együnk zöldségeket és savanyú gyümölcsöket. Sokféle gyümölcs sem jó egyszerre. Inkább egy-két fajtát válasszunk ki egy étkezésre.

Az ebéd legyen melegítő, enyhén csípős, fűszeres. Kerüljük a hűtő ételek (joghurt) fogyasztását. Tejet csak reggel vagy este, és fontos, hogy melegen igyuk, kis víz hozzáadásával. A hideg napokon, vagy megfázáskor pedig egyáltalán ne fogyasszunk.  A legnagyobb tápértékű ételek a sárgarépa, sütőtök, olajos magvak (tökmag, mandula, mogyoró), valamint a burgonya és a különböző gabonakásák és a méz. Ezeket rendszeresen fogyasszuk, hogy megerősödjön életenergiánk!

A következő részben 3 különlegesen fontos ételről fogok írni, mely erősíti vitalitásunkat az odzsaszt, szellemi energiánkat és mindenki számára egészséges! Ön szerint melyek ezek?
Ezen kívül szó lesz arról, hogy fontos-e a hús szervezetünknek! Ez a kérdés két pártra szakítja még az egészséges életmódra törekvőket is!

Ingyenes szállítás!

 

 

Ingyenes szállítás 10e Ft felett!
           
Részletek itt >>>

Aroma-tanfolyam alapfokon